torsdag 9 maj 2013

Märgpipa i trappistöl

Igår såg jag sista avsnittet av "Ölresan" och genast vattnades munnen vid minnet av de belgiska ölgrytor jag bekantat mig med genom åren. För att inte tala om ölen. När jag började gräva i frysen så hittade jag en märgpipa av älg så varför inte prova att sjuda den i öl - och varför inte trappistöl?

Idag hade köttet tinat och Systembolaget i Sveg fått släppa till ett par flaskor av sitt (enda) trappistöl. Resultatet blev en mycket smakrik anrättning. Om du vill veta hur jag gjorde så fick köttet sjuda mycket länge tillsammans med ölet, timjan, lök, tomatpuré, svartpeppar, enbär och några vitlöksklyftor. När det var klart (släppte från benet) tog jag upp köttet och lät det ligga under folie medan jag reducerade kokvätskan kraftigt.

Därefter silades vätskan och reddes med Maizena. Köttet skar jag i skivor och lät ligga en kort stund i såsen. Klart!

Förresten, medan vätskan reducerades lät jag ett par potatisar koka med. Så var det fixat också.

1 kommentar:

  1. Den kokta märgpipan provade jag i förrgår. Helt syveränt gott kött. Såsen blev sagolik.Har nu årets första fällda älg i kylen. Testar receptet igen snart. Hittade bara Chimaya på Systemet i Vällingby. Men 1 flaska till kocken och en i grytan gick alldeles utmärkt.

    SvaraRadera