måndag 20 maj 2013

Tillsatsdjungeln blir bara värre

Ibland undrar man om det är fel på folk eller på de stora livsmedelsproducenterna. Arla säljer en vispgrädde som har 36% fetthalt i stället för den vanliga 40%. För att kunna sänka fetthalten med dessa ynka 4% så har man tillsatt stabiliseringsmedel i grädden. Är det verkligen värt det? Tydligen – om folk inte köpte produkten skulle den inte finnas kvar.

För den som vill äta "äkta" mat gäller det att inte vara skumögd. Innehållsförteckningarna sätts ofta i minimala typsnittsstorlekar. Och att läsa innehållsförteckningarna blir allt viktigare. Det gäller inte bara för att hitta tillsatser som stabiliseringsmedel. Ofta är råvaruinnehållet tveksamt också. Ibland ser man drycker som marknadsförs med uttryck som "äkta bär". Jodå, men man tänker då kanske inte på att även vindruvan är ett bär (faktiskt ett s.k. "äkta" bär!) och att det man tror är exempelvis en jordgubbsdryck är utspädd med stora mängder druvjuice...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar