Varför jag drog in fåret i det hela var emellertid för att påpeka den fantastiska smakkombination man kan åstadkomma genom ett kusinbröllop: Bryn lammkotletter lätt (eller hårdare beroende på hur du vill ha köttet), lägg på en skiva getost på varje kotlett, sätt in dem i ugnen, och låt osten smälta. Kan serveras exempelvis med mandelpotatismos som smaksatts med rostad vitlök. Mmm.. Vi kan också ta och skruva upp elegansen en aning, fast vi håller oss kvar i getosttemat med en riktig klassiker:
Chèvre Chaud
Getost i tjock rulle, ca 50 g/ portion Vitt formbröd 2-3 msk rostade eller orostade pinjenötter Flytande honung Sätt ugnen på full värme och grill. Skär osten i skivor, ca 1 cm tjocka. Skär ut eller stansa ut rundlar av brödet i samma storlek. Smörstek brödrundlarna på ena sidan. Eller rosta i brödrosten om du vill ta en genväg. Lägg bröden på plåt med den stekta sidan uppåt. Lägg en ostskiva på varje rundel. Ringla över lite honung. Gratinera till fin färg, knappt 5 min. Strö över nötterna (eller lägg på dem innan gratine- ringen, då orostade). Serveras med exempel- vis ruccolassallad, smaksatt med lite olivolja och citron. Balsamvinäger är också mycket gott till, droppa lite vid sidan av.
Ja, geten är då sannerligen en kulinarisk glädjespridare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar