onsdag 3 april 2013

Honungsmarinerat vildsvin

God i grytan.

Av alla recept jag skrivit om är nog detta det som blivit mest uppskattat. Har du inget vildsvin går det säkert bra att prova med vanlig gris. Eller varför inte klövvilt.

0,5-0,8 kg stek av vildsvin, t ex innanlår

Marinad: 7 cl soja, 7 cl honung gärna ljunghonung, 7 cl vitvinsvinäger, 3 msk matolja, 1,5 msk farinsocker, 0,5-1 msk krossad svartpeppar, 1-1,5 msk salt,

Sätt ugnen på 140 grader. Blanda marinaden. Klappa in peppar och salt i köttet och bryn det runt om i stekpanna. Häll marinaden (som inte ska vara kylskåpskall) i en ugnssäker form. Lägg köttet i formen och pensla det ordentligt med marinaden. Sätt in det hela i ugnen och stek färdigt, pensla ofta.

Använd stektermometer. Innertemperaturen ska vara 70-80 grader när köttet är klart. Om ditt kött kommer ”direkt ur skogen” (alltså inte är besiktat) så ska temperaturen vara minst 75 grader för att du ska vara på den säkra sidan.

Servera med exempelvis pressad mandelpotatis och smörfrästa kantareller. En gräddsås på vätskorna som är kvar i ugnsformen sitter också fint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar