onsdag 6 mars 2013

Världens godaste potatismos

Potatismos är ju en av favoriterna hos barnfamiljer. För min del tycker jag att det passar lika bra för en vuxen festmeny. Då kan man gärna krydda upp eller smaksätta moset för mer vuxna gommar. Fast testa lite mer avancerade smaker på barnen också, ibland blir man överraskad över vad de gillar. Vilket en gång höll på att stå mig dyrt när sonen efter en skaldjursmiddag förklarade att det enda som gällde för honom framöver är hummer...

Det i mitt tycke absolut godaste potatismoset får man när det kryddas med getost. Utgå gärna från mandelpotatis, och allra helst mandelpotatis som odlats norr om Dalälven. Allt växande får mer smak norrut till följd av klimatet. Dessutom misstänker jag för min del att mandelpotatis från södra Sverige sprutas en hel del eftersom sorten är ganska känslig för sjukdomar.

Du får inga mängder här, anpassa receptet efter hur många som ska äta och smaka dig fram. Alltså: Potatis, ev. mandelpotatis, skalas och kokas försiktigt. Mosa den med smör och tillsätt lite varm mjölk. Själv tar jag en äggula också, men det är säkert inte nödvändigt. Vispa för att få moset slätt, men använd handvisp och absolut inte mixer. Mosa så ner getosten, chèvre går utmärkt. Ju mognare, desto bättre. Ta inte för mycket, kanske 40-50 g per person, men smaka innan du blandat i allt. Avsluta med salt och vitpeppar efter tycke.

Vill du nu stila lite, så fördela moset i tunnbröd och gör rullar. Skär rullen rak i ena änden och sned i andra, så kan du presentera moset på höjden i en stående rulle på tallriken. För detta får moset förstås inte vara för löst, du kan i så fall minska eller utesluta mjölken. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar