Varför gårdsfolket ursprungligen ville ha en sådan, t o m i mitt tycke, stabbig frukost vet jag inte. Möjligen hade det att göra med att man ville ha något stadigt när man kom hem från julottan. På den tiden hölls ju julottan verkligen i ottan och inte som dagens förvekligade variant någon gång framåt lunchtid. Det betyder att man varit vaken sedan kanske fyratiden. Färden till och från kyrkan gick dessutom med häst och släde. Det innebar stora mängder frisk och kall luft, vilket antagligen bidrog till aptiten.
Jag försöker hålla traditionen vid liv, under genom åren avtagande entusiasm från övriga frukostgäster. Kanske får de skickas ut att skotta snö någon timme före frukost om fläsk&paltfrukosten ska överleva...
Tallriken på bilden är för övrigt från servicen "Katarina" från Gustavsberg. Tillverkad antagligen på 1930-talet, men om någon vet bättre så hojta till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar