Även bäråret var fantastiskt. Till och med jag – som knappt brukar lyckas hitta hjorton på ICA – plockade flera kilon av myrarnas guld på ett par timmar. Just bären spelade för övrigt säkert en viktig roll för att stora delar av vårt land alls kunde befolkas. Långt innan bananbåtarnas tid måste ju vitaminerna komma någonstans ifrån. Måhända togs bären dock inte alltid tillvara med någon större kulinarisk finess. På min hemgård här i Härjedalen för en sisådär hundra år sedan vet jag att lingonen helt enkelt tömdes i ett stort träkar i något uthus där de fick ligga så länge de räckte. Då och då tog man en skopa lingon och kokade upp med en gnutta socker. ”Surlingon” var den säkerligen träffande benämningen på anrättningen.
Det hela var inte så fullt ohygieniskt som det låter. Som alla husmödrar åtminstone fordom visste så innehåller lingon rejält med naturligt konserveringsmedel i form av bensoesyra. Lingon innehåller också vitamin A, B och C förutom mineraler. Blåbär innehåller å sin sida massvis med de numera så populära antioxidanterna, vitaminer och lutein som anses vara bra för synen. Vi kan också glädja oss åt att våra svenska blåbär innehåller högre halter av många nyttigheter än de odlade amerikanska. Så nog är det glädjande att bär verkar vara inne i lite av en renässans i folkhushållet. Åtminstone så länge andra plockar...
Men tillbaka till hjortronen. Tänkte köra ett klassiskt recept, nämligen på hjortronparfait. Jag har gjort denna på hjortron men man kan förstås byta ut mot andra bär, även om jag personligen anser att just hjortron och äggkrämer ”gifter sig” särskilt bra. Den här varianten är synnerligen lättgjord. Vi använder dessutom sylt.
2 äggulor
2 dl vispgrädde
2-3 msk florsocker
1-2 dl hjortronsylt
Äggulor och socker vispas till en porös smet. Vispgrädden vispas relativt fast. Blanda försiktigt äggsmet och vispgrädde. Rör ner hjortronsylten i smeten. Smaka av så att du får den lagom söt efter din smak. Häll i form och ställ i frysen ett par timmar. Eller i portionsformar som förstås fryser snabbare. Klart! För min del brukar jag vispa ytterligare någon deciliter grädde, blanda den med hjortronsylt, och spritsa den över parfaiten som garnering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar