söndag 23 oktober 2016

Bakvänd saltrulle

När man gör saltrulle är den traditionella metoden att rimma den och sedan koka. Men nu fick jag för mig att testa att göra saltrulle enligt "tjälknulsmetoden". Resultatet blev riktigt lyckat om jag får säga det själv.
En fryst saltrulle fick ligga i ugnen i 80 graders värme ca 4 timmar (det var en liten rulle). Sedan lade jag den i saltlag smaksatt med vitlök, lagerblad, lite chili, röksalt, peppar och vinäger. Där fick den ligga ett par timmar.
Resultatet blev en väldigt mör rulle som ändå håller ihop och går fint att skiva. Smakar riktigt bra också.

torsdag 6 oktober 2016

Klassisk konservering – mitt första försök

Sådant här tycker jag är lite kul... Förra hösten plockade jag fram konserveringsutrustningen som inte använts på minst 30 år. Jag hade lite morötter och kålrötter från gården som jag lade tillsammans i några burkar för att ha som färdig "rotmosbas". Det hela konserverades enligt vederbörliga regler.
Nu var det dags att testa hur rotsakerna hållit sig. Locket satt som berg vilket det ska göra. Sådana här lock kan man bara öppna genom att dra i en liten flärp i gummipackningen för att släppa ut undertrycket i burken. Om konserveringen är rätt gjord alltså.

När locket väl var av så kunde jag konstatera att innehållet var hur välbevarat som helst. Dessutom hade själva konserveringsprocessen gjort rotsakerna mjuka, så de behövde bara ner i grytan med den sjudande fläskläggen några minuter för att bli varma. Ja, det var förstås fläsklägg med rotmos som var på tapeten denna dag.
Summa summarum så hade konserveringen alltså fungerat alldeles utmärkt (även om jag inte hade planerat att spara dem fullt så länge som ett år). Jag blev riktigt sugen på att prova att konservera andra livsmedel. När jag var barn så konserverades det mesta, inklusive kött, men när frysen kom så avtog konserverandet kraftigt av naturliga orsaker. Men kanske kunde man prova att få till någon form av corned beef eller pulled pork i en gammaldags konserveringsburk?