måndag 25 mars 2013

Nu eggnar vi oss åt Påsk

Nu är det påsk och därmed kan ingen hindra mig från att breda ut mig om ett av mina favoritlivsmedel. Jag talar naturligtvis om hönsägget. Kan man tänka sig en mer fantastiskt naturprodukt? Ta bara den genialiska förpackningen som ger en sådan hållbarhet.

Ännu viktigare är förstås allt man kan göra med ägg. Allt från ett vanligt kokt till avancerade såser. Ibland, när jag i vild optimism dragit igång ett av mina sällsynta bantningsförsök, har jag använt ett kokt ägg eller två i stället för de söta ”bars” som säljs för ändamålet. Mer mättande och antagligen nyttigare. Men vanliga kokta ägg är ju utmärkta i många andra sammanhang, t ex oskalade på utflykten.

Kokt ägg är väl dock trots allt ett lite väl opretentiöst ämne för en matblogg. Därför botaniserar vi vidare bland äggrätterna och här kommer för en gångs skull ett dryckesrecept. Det är på eggnog, en dryck som många förknippar med jul, men varför skulle den inte passa till påsk? Den har stora likheter med vår svenska äggtoddy, som emellertid vanligtvis serveras varm och inte innehåller grädde. Det är amerikanarna som gjort eggnog mer allmänt känd och populär, och personligen tycker jag den är så god att man nästan kan förlåta amerikanarna uppfinningen av den industriella hamburgaren…

Eggnog

(Ca 10 glas)

3 ägg, 2,5 dl gräddmjölk (50/50), 1,25 dl grädde, 4 dl mjölk, 1 dl socker, 4 msk rom, 4 msk konjak (Eller bara konjak, men då en 6-7 matskedar), 1 knivsudd salt, Ev. lite muskot, Kanel till dekoration,

Vispa ägg och socker vitt o pösigt. Häll i gräddmjölk o grädde. Vispa ihop. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om. Häll i en stor tillbringare och låt stå i kylskåp minst ett par timmar. Vispa om lite lätt vid serveringen, häll i glas och pudra över lite nyriven muskotnöt (eller ev. kanel.)

En äggrätt som verkar enkel är äggröran. Jag har förstått att det finns människor som gör äggröra i stekpanna. Naturligtvis inte just du, käre läsare, men du kanske har någon excentrisk släkting eller ytlig bekant som ägnar sig åt sådant udda beteende. Då kan du rädda vederbörande från förtappelse genom att berätta att äggröra alltid görs i kastrull. Gärna i vattenbad. Under omrörning. På slutet tillsätter man en smörklick och grädde eller gräddmjölk. Äggröran ska vara nära gränsen till flytande.

Efterstävar man perfektion så bör man göra röran på tre ägg, varken mer eller mindre. Man saltar och pepprar förstås. Själv använder jag alltid svartpeppar, men ta vitpeppar om du vill.

Bacon är ju en klassisk följeslagare till äggröra (mums). I förbigående kan jag tipsa om att Sveriges godaste bacon säljs på Björks Slakteri i Färila, i händelse du har vägarna förbi där någon gång.

Men det finns betydligt exklusivare kombinationer än bacon. Till exempel kan man hyvla tryffel över sin äggröra. Vill du få en glimt av hur det smakar utan den ekonomiska uppoffringen så prova att tillsätta några droppar tryffelolja till äggröran när den är klar.

Min personliga favorit alla kategorier när det gäller äggrätter är emellertid creme brulée. Jag talar alltså om de där små formarna med len, kall vaniljkräm under ett krispigt tak av varm knäck. Det är ju en klassiker men var av någon anledning sällsynt på svenska restauranger fram till en 10-15 år sedan (till skillnad från creme brulées något provinsielle kusin, brylépuddingen).

Jag kommer aldrig att glömma första mötet med bruléen. Det var på Operabaren efter en bättre middag. Desserten var en nyhet för både mig och middagssällskapet Kamraten. Vi knäckte skalet, smaskade i accelererande takt i oss innehållet, och satt sedan bara och log fånigt. Tills vi tog oss samman och snabbt beställde in en omgång till...

Ja, det var en måhända lite ordrik hyllning till ägget så här i påsktider. Ha nu en glad matpåsk!

torsdag 7 mars 2013

Potatissoppa

Fortsätter på potatis- och mandelpotatistemat! Vi gör soppor alldeles för sällan, och potatissoppa är mycket godare än det kanske låter.

300 g mandelpotatis, 4-5 schalottenlökar, 3,5 dl hönsbuljong, 2 dl grädde, 1,5 dl vitt vin (kan uteslutas men inte utan konsekvenser, öka i så fall på mängden buljong), Ishavsrom, caviar, e dyl, smör, salt, peppar, muskot,

Skala och skiva potatisen, finhacka löken. Svetta detta i smör i en kastrull.

Tillsätt buljong och vitt vin, låt småkoka ca 10 min.

Tillsätt grädde, höj värmen och koka ihop. Smaka av med kryddorna.

När du är nöjd med smaken, mixa ihop allt till en skummig soppa. Servera med en klick caviar i mitten. Abbas duger, med löjrom blir detta en riktigt lyxig rätt.

onsdag 6 mars 2013

Världens godaste potatismos

Potatismos är ju en av favoriterna hos barnfamiljer. För min del tycker jag att det passar lika bra för en vuxen festmeny. Då kan man gärna krydda upp eller smaksätta moset för mer vuxna gommar. Fast testa lite mer avancerade smaker på barnen också, ibland blir man överraskad över vad de gillar. Vilket en gång höll på att stå mig dyrt när sonen efter en skaldjursmiddag förklarade att det enda som gällde för honom framöver är hummer...

Det i mitt tycke absolut godaste potatismoset får man när det kryddas med getost. Utgå gärna från mandelpotatis, och allra helst mandelpotatis som odlats norr om Dalälven. Allt växande får mer smak norrut till följd av klimatet. Dessutom misstänker jag för min del att mandelpotatis från södra Sverige sprutas en hel del eftersom sorten är ganska känslig för sjukdomar.

Du får inga mängder här, anpassa receptet efter hur många som ska äta och smaka dig fram. Alltså: Potatis, ev. mandelpotatis, skalas och kokas försiktigt. Mosa den med smör och tillsätt lite varm mjölk. Själv tar jag en äggula också, men det är säkert inte nödvändigt. Vispa för att få moset slätt, men använd handvisp och absolut inte mixer. Mosa så ner getosten, chèvre går utmärkt. Ju mognare, desto bättre. Ta inte för mycket, kanske 40-50 g per person, men smaka innan du blandat i allt. Avsluta med salt och vitpeppar efter tycke.

Vill du nu stila lite, så fördela moset i tunnbröd och gör rullar. Skär rullen rak i ena änden och sned i andra, så kan du presentera moset på höjden i en stående rulle på tallriken. För detta får moset förstås inte vara för löst, du kan i så fall minska eller utesluta mjölken. Smaklig måltid!