tisdag 15 januari 2013

Snabba lunchmackan

I helgen hade jag mycket att göra och ville inte lägga tid på att laga lunch. Jag löste det genom att göra en burk nubberöra på fredag kväll.

NUBBERÖRA

1,5 dl creme fraiche, 2 msk majonäs

1 burk matjesill, 1 knippe gräslök

1 liten rödlök, 2 hårdkokta ägg

1 burk caviar t ex Abbas,

Svartpeppar, ev. lite salt

Finhacka allt. Blanda allt utom ägg och sill, blanda sedan ner även detta. Lägg i burk med lock, låt stå åtminstone över natten. Sedan är det bara att bryta en stor bit av ett gott knäckebröd, smöra och skeda på nubberöran.

Fibrer, proteiner och Omega 3, allt i ett!

fredag 4 januari 2013

Ode till Geten

Getost är något av en vattendelare i kulinariska sammanhang. Många älskar den, många är betydligt mindre förtjusta, verkar det som. Det jag själv tycker är bland det intressantaste med geten är att den är en kulturell markör av stora mått; bördiga områden odlar säd, magrare områden håller sig till kor och mjölkprodukter medan riktigt magra länder och landsdelar lever på sina getter. Och en get kan verkligen leva på magert bete, det berättas bland annat att getterna i Klövsjö i Sydjämtland kunde leva en hel vinter på tallplantor(!) under 1800-talet. Som så mycket annat har geten dock gått från att vara den fattiges vän till att bli en leverantör av lyxmat. Getostar skattas högt av finsmakare och killingkött är riktigt inne på guldkrogarna. Och det är väl inget fel med det. Getens kusin fåret har inte heller så höga anspråk på tillvaron. Det är rent fantastiskt att se en gräsyta sedan en fårflock gjort sig en god måltid på den på den – vartenda grässtrå är betat till någon centimeters längd och ytan är jämn som om den vore en trädgårdsmästares livsverk.

Varför jag drog in fåret i det hela var emellertid för att påpeka den fantastiska smakkombination man kan åstadkomma genom ett kusinbröllop: Bryn lammkotletter lätt (eller hårdare beroende på hur du vill ha köttet), lägg på en skiva getost på varje kotlett, sätt in dem i ugnen, och låt osten smälta. Kan serveras exempelvis med mandelpotatismos som smaksatts med rostad vitlök. Mmm.. Vi kan också ta och skruva upp elegansen en aning, fast vi håller oss kvar i getosttemat med en riktig klassiker:

Chèvre Chaud

Getost i tjock rulle, ca 50 g/ portion Vitt formbröd 2-3 msk rostade eller orostade pinjenötter Flytande honung Sätt ugnen på full värme och grill. Skär osten i skivor, ca 1 cm tjocka. Skär ut eller stansa ut rundlar av brödet i samma storlek. Smörstek brödrundlarna på ena sidan. Eller rosta i brödrosten om du vill ta en genväg. Lägg bröden på plåt med den stekta sidan uppåt. Lägg en ostskiva på varje rundel. Ringla över lite honung. Gratinera till fin färg, knappt 5 min. Strö över nötterna (eller lägg på dem innan gratine- ringen, då orostade). Serveras med exempel- vis ruccolassallad, smaksatt med lite olivolja och citron. Balsamvinäger är också mycket gott till, droppa lite vid sidan av.

Ja, geten är då sannerligen en kulinarisk glädjespridare.

torsdag 3 januari 2013

Ostklipp i nyårstid

Ett tips så här i efterjulstider: Nu rear många affärer den traditionella röda juledamern. Köp en modell större och lagra minst en månad så ska du få känna vilken fin arom som utvecklas. Rent generellt säljs och konsumeras ost alldeles för tidigt i Sverige. Exempelvis brukar brie vara lagom att konsumera när den hamnar i rabattkorgen med "kort datum". Men man ska väl inte klaga, det ger ju tillfällen till fina klipp för oss ostälskare!